Name:
Location: Αθήνα, Greece

Αναζήτησα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου (όπως εγώ το φαντάζομαι) και το βρήκα στο blog! So simple! Αυτά! Δεν χρειάζονται περισσότερα...

Sunday, February 26, 2006

ΘΥΜΑΙΝΑ: ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κάπου ανάμεσα στη Σάμο και την Ικαρία βρίσκεται ένα μικρό νησάκι με το όνομα Θύμαινα. Ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ γι’ αυτό ή το μόνο που μπορεί να σας θυμίζει το όνομά του είναι οι παραβιάσεις των τούρκικων αεροσκαφών που είχαν γίνει το Μάιο του 2002. Στους τουριστικούς οδηγούς που αναζητήσαμε αναφέρεται ως «ένας μικρός επίγειος παράδεισος». Για ένα τουρίστα ίσως αυτό να ισχύει, άλλωστε οι περαστικοί βλέπουν όλα τα τοπία που επισκέπτονται μαγικά εκτός από τον τόπο διαμονής τους, όμως για ένα «ξένο» που θα θέλει να κατοικήσει εκεί, άγνωστος μεταξύ αγνώστων, η άποψη του για το νησί μπορεί να αλλάξει απ’ τη μια μέρα στην άλλη από τη στιγμή που θα μάθει το κρυμμένο μυστικό του νησιού. Ενα μυστικό από αυτά που μαθαίνεις θέλοντας και μη, αφού σε μια κλειστή κοινωνία όπως η Θύμαινα με μόλις 150 κατοίκους, ένα μυστικό που ξέρει ένας το ξέρουν όλοι κι όταν το ξέρουν όλοι τους αφορά άμεσα. Ετσι ο «μικρός επίγειος παράδεισος» μετατρέπεται σε κόλαση κι οι φυσικές ομορφιές συναντούν τις αφύσικες μορφές των κατοίκων που ξέρουν να κρύβουν καλά τα μυστικά τους.
Ξεχασμένη ανάμεσα στο Αιγαίο από θεούς και ανθρώπους, η Θύμαινα ζει σε ένα διαφορετικό κόσμο μακριά απ’ τους ρυθμούς των πόλεων της υπόλοιπης Ελλάδας και απομονωμένη από τα υπόλοιπα νησιά. Λέγεται πως πήρε το όνομά της από τα πολλά θυμάρια που φυτρώνουν στο νησί ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παράφραση της λέξης θυμός απ’ την αρνητική ενέργεια που εκπέμπει το νησί. Ανήκει στο νομό Σάμου και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση από το σύμπλεγμα των νησιών Φούρνοι - Θύμαινα - Αγιος Μηνάς. Για να φτάσεις εκεί θα πρέπει να ναυλώσεις καράβι απ’ τους Φούρνους το οποίο θα σου στοιχίσει μέχρι και 40 έως 50 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μια απόσταση που δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.
Στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα αφού για να το διασχίσεις πρέπει να ανέβεις τα περίπου 500 σκαλοπάτια που υπάρχουν. Στην μικρή πλατεία υπάρχει ένα καφενείο στο οποίο οι λιγοστοί θαμώνες μετρούν τα βάσανα και τους καημούς τους στα ντόρτια του ταβλιού και στις ντάμες της τράπουλας, ενώ το μοναδικό πλατάνι του νησιού (αιωνόβιο) χαρίζει σκιά στους περαστικούς που αναζητούν δροσιά. Τα μικρά σπιτάκια με την κλασσική αρχιτεκτονική του Αιγαίου βαμμένα με λευκά, ώχρες και γαλάζια κρύβουν κι από ένα μυστικό. Τον οικισμό συμπληρώνουν τα δύο παντοπωλεία στα οποία η λέξη αισχροκέρδια τείνει να γίνει συνώνυμά τους, αφού ακόμη και το πιο φτηνό προϊόν γίνεται ακριβό με τους δύο κατόχους, οι οποίοι τυγχαίνει να είναι αδέλφια, να συμφωνούν απόλυτα στις τιμές.
Ανάμεσα σ’ όλα αυτά υπάρχει και ένα μονοθέσιο δημοτικό σχολείο με μια ξεχασμένη αίθουσα που θυμίζει περισσότερο κρυφό σχολειό. Χωρίς την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη, με έξι μαθητές και 2 δασκάλες που προσπαθούν, με όρεξη για μάθηση οι μεν και τη μεταδοτικότητά τους οι δεν, να κάνουν τις άθλιες συνθήκες να μοιάζουν «τυπικές διαδικασίες», δείχνοντας για άλλη μια φορά πως την εκπαίδευση δεν τη φτιάχνουν τα σχολικά κτίρια, η διδαχθείσα ύλη και τα βιβλία αλλά το κέφι και το μεράκι των ανθρώπων που υπάρχουν σ’ αυτά. Κι εδώ είναι που η φύση (ή οι ίδιοι οι άνθρωποι;) κάνουν δυσκολότερο το έργο των μαθητών και δασκάλων, αφού σε μια απ’ αυτές τις μικρές ψυχές έμελλε η μοίρα να παίξει ένα περίεργο παιχνίδι, απ’ αυτά που οι πρόγονοί μας με τη σοφία και το πνεύμα που τους διακατείχε περιέγραψαν εύστοχα μέσα σε τέσσερις λέξεις: «Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».
Το παράδειγμα αυτού του μαθητή που συμπληρώνουν κι άλλοι γεννήθηκαν με προβλήματα νοητικής στέρησης και στα μάτια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό έχουν χαμηλό αιματοκρίτη. Το γεγονός αυτό παρεξένεψε τις ιατρικές υπηρεσίες γιατί υπάρχει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό ατόμων με τέτοια προβλήματα. Οι απαντήσεις αναζητήθηκαν με εξετάσεις που οι κάτοικοι της Θύμαινας τις περισσότερες φορές αρνήθηκαν. Ακόμη πιο περίεργο τους φάνηκε το γεγονός πως οι περισσότεροι έχουν το ίδιο επώνυμο ενώ σ’ αυτούς συμπίπτουν τα ονόματα της μητέρας. Τα αποτελέσματα εξετάσεων παραμένουν πάντα απόρρητα και οι γιατροί σπάνια συζητούν το θέμα αυτό. Η έρευνα όμως (μέσω των ίδιων των ανθρώπων) οδηγεί σε μια απάντηση στην οποία ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να το χωρέσει στο μυαλό του και τα στόματα δυσκολεύονται να το προφέρουν.
Στους Φούρνους τα κουτσομπολιά δίνουν και πέρνουν ενώ αν τους ρωτήσεις για το θέμα αυτό κομπιάζουν λέγοντας πως το πρόβλημα ανήκει στους ίδιους τους γονείς. Ενα τόπο τον κάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι λένε χαρακτηριστικά αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για τους θυμαινιώτες, ενώ συμπληρώνουν με τη λαϊκή ρήση «κακό χωριό τα λίγα σπίτια». Σπάνια μιλάνε για τη Θύμαινα, κάνουν λόγο για την απομόνωσή της κι αν τους αναφέρεις για το πρόβλημα των παιδιών αλλάζουν θέμα συζήτησης, ενώ όλοι ξέρουν την παράφραση ενός παραδοσιακού τραγουδιού που οι ίδιοι οι Φουρνιώτες έχουν κάνει και που μιλάει για «την γυναίκα απ’ την Κεραμιδού (τοπωνύμιο στη Θύμαινα) που «πήγε» με το συγγενή της»!
Στη Θύμαινα οι ίδιοι οι κάτοικοι της αρνούνται επίμονα να μιλήσουν γι’ αυτό ακόμη κι αν πρόκειται για τα ίδια τα παιδιά τους, ενώ τα πρόσωπά τους δεν μπορούν να κρύψουν την ενοχή τους. Ισως, άλλωστε νάναι αυτός ο λόγος για τον οποίο προσπαθούν να κόψουν κάθε επαφή με τον έξω κόσμο. Μόνη τους επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο, μόνη τους διασκέδαση απομένει η τηλεόραση. Ζούν στην άγνοιά τους, γι’ αυτούς δεν υπάρχει τίποτα πέρα απ’ το γραφικό λιμάνι της Θύμαινας, τα έχουν διαγράψει απ’ το μυαλό τους εδώ και χρόνια. Αρνούνται ακόμη να συμβιβαστούν με την σύγχρονη πραγματικότητα και θεωρούν τον κάθε ξένο, ακόμη και γι’ αυτόν που το καθήκον τον φέρνει εκεί, απειλή για τους ίδιους και της πραγματικότητάς τους. Γιατί όταν θάρθει στο νησί ο ξένος, ο άλλος είναι αυτός που φέρνει το διαφορετικό, που «εισβάλλει» στο δικό τους κόσμο που θέλει να καταστρέψει αυτό που έχουν δημιουργήσει.
Οι θυμαινιώτες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό δικό τους κόσμο που οι ίδιοι ξέρουν να φυλάσσουν καλά μαζί με τα μυστικά του. Οι ξένοι που εισβάλλουν σ’ αυτόν είναι πάντα περαστικοί και ακόμη κι αν μαθαίνουν και το πιο κρυμμένο μυστικό, πάντα φεύγοντας θα το αφήσουν να το παρασύρει η θάλασσα του Αιγαίου. Στους ίδιους όμως τους κατοίκους του οικισμού θα παραμένουν πάντα τα σημάδια εμφανή αποδεικνύοντας πως και τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά δεν μένουν ποτέ κρυφά.
from Mike S.

31 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Η Θύμαινα είναι πρώτη σε πανελλήνιο επίπεδο. Μαλιστα, συζυγος πολιτικού προσώπου, βρέθηκε πριν λίγα χρόνια στο νησί και έκανε τη διατριβή της -όπως λένε οι ντόπιοι- πάνω στο θέμα. Κατά τα άλλα, πανέμορφο σύμπλεγμα νησιών, παλιό καταφύγιο πειρατών. Την έχω γυρίσει όλη με σκάφος και μαγεύτηκα. Εκτός..., από τα 500 σκαλιά....
Αγγελική

April 14, 2007 at 12:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΦΙΛΕ ΜΟΥ MIKE S Η ΟΠΩΣ ΑΛΙΩΣ ΣΕ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΟΥ ΟΡΓΙΑΖΕΙ.ΑΜΦΙΒΑΛΩ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ,ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΣΟΥ.ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΘΙΓΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥ ΤΟΠΟΥ.

January 15, 2008 at 7:37 PM  
Anonymous Anonymous said...

Το μόνο σίγουρο είναι οτι ο "φίλος" δεν έχει πάει σε αυτό το πανέμορφο νησάκι που πολλές φορές το έχουμε καμαρώσει σε κανάλια της τηλεόρασης με θετικά πάντα σχόλια για τους φιλόξενους κατοίκους και τους δυναμικούς καπεταναιούς που με αυτοθυσία έχουν σωσει ζωές δαμάζοντας κύματα. Λοιπόν να ενημερώσω οτι δρόμοι υπάρχουν στην Θύμαινα. Βέβαια δεν χρειάζονται και φανάρια η τροχονόμοι μια και τα οχήματα είναι λιγοστά.
Όσο για το "μυστικό" που κρύβει το νησί τι να πω? Απλά η φαντασία του "φίλου" μάλλον οργιάζει, γιατί σε όλο το κείμενο δεν μας ανέφερε κάτι συγκεκριμένο.
Κώστας-Αθήνα.

October 5, 2008 at 8:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Θύμαινα
http://www2.egeonet.gr/aigaio/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=6854

1. Θέση και γεωμορφολογία
Νησίδα του Ανατολικού Αιγαίου. Η Θύμαινα ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων και είναι δεύτερη σε μέγεθος μετά το ομώνυμο νησί. Βρίσκεται ανάμεσα στο δυτικό τμήμα των Φούρνων και στο ανατολικότερο τμήμα της Ικαρίας, τον Άγιο Κήρυκο. Κάποτε συνδεόταν με το νησί Φούρνοι μέσω της νησίδας Διαπόρι (σημερινή Κεσιρία).

Γεωλογικά ανήκει στην κυκλαδική ενότητα, με σχιστολιθικά πετρώματα στα χαμηλότερα μέρη και ασβεστολιθικά στα υψηλότερα. Η Σημαία είναι η υψηλότερη κορυφή του νησιού με υψόμετρο 564 μ. Οι ακτές της Θύμαινας, όπως και γενικότερα του συμπλέγματος, είναι απόκρημνες, με πολλές κοιλότητες και πλήθος κολπίσκους και όρμους. Για το λόγο αυτό το μήκος ακτογραμμής του νησιού είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με το μέγεθός του.

2. Χλωρίδα και πανίδα

Η Θύμαινα, όπως και ολόκληρο το σύμπλεγμα των Φούρνων, έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) λόγω της ιδιαιτερότητας της χλωρίδας και της πανίδας της. Η βλάστησή της είναι κυρίως θαμνώδης. Αρωματικά φυτά, όπως το θυμάρι (το οποίο πιθανότατα έδωσε στο νησί το όνομά του), το θρούμπι και η φασκομηλιά, αφθονούν στα σχιστολιθικά εδάφη. Δε λείπουν όμως και τα δέντρα, κυρίως η ελιά, η κουμαριά και ο φίδας.

Η νησίδα συμπεριλαμβάνεται στις 196 σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας (Σ.Π.Π.Ε.), καθώς στα εδάφη της αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών, όπως ο θαλασσοκόρακας, ο μαυροπετρίτης (είδος γερακιού) και ο φιδαετός. Λόγω της απαγόρευσης του κυνηγιού στο νησί αφθονούν οι πέρδικες. Είναι, επίσης, πολύ σημαντική η εφαρμογή αυτού του μέτρου και για τα μεταναστευτικά είδη, ιδιαίτερα τους ερωδιούς.

Η θαλάσσια περιοχή του νησιού, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά βάθη και σχετικά μικρές κλίσεις, είναι ιδανική για την ανάπτυξη παράκτιων οικότοπων. Σε αυτή επιχωριάζουν η απειλούμενη μεσογειακή φώκια monachus monachus και πληθυσμοί από διάφορα είδη δελφινιών και θαλάσσιων χελώνων.

3. Γενικές πληροφορίες

Μέχρι τα μέσα περίπου του αιώνα το όνομα του νησιού ήταν Φύμαινα και η σημερινή ονομασία θεωρούνταν εσφαλμένη. Ύστερα όμως από τη γενική απογραφή του πληθυσμού το 1940, το νησί μετονομάστηκε σε Θύμαινα. Από αρχαιολογική άποψη μοναδικό στοιχείο που αξίζει να αναφερθεί είναι κάποια οικοδομικά κατάλοιπα, όπως πλίνθοι και κεραμίδια, που αποκαλύφθηκαν στη θέση Αϊ-Νικολάκι ύστερα από την εκσκαφή θεμελίωσης της σύγχρονης εκκλησίας. Σύμφωνα με χειρόγραφο του 1863 από την Πάτμο υπήρχε στην ίδια θέση παλιότερη εκκλησία.

Κυριότερος οικισμός του νησιού είναι η Θύμαινα και αρκετά μικρότερος αυτός της Κεραμιδούς. Χαρακτηριστική είναι η ρυμοτομία και η αρχιτεκτονική τους. Στενά δρομάκια με πολλά σκαλοπάτια χωρίζουν τα παλιά σπίτια, σε αρκετά από τα οποία συναντά κανείς δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως στέγες από σχιστόλιθο.

Αξιοσημείωτα είναι τα έθιμα των κατοίκων της Θύμαινας κατά της περίοδο του Πάσχα: Τα παιδιά του χωριού μαζεύουν κλαδιά (αχινοπόδια) από τις γύρω πλαγιές του βουνού και φτιάχνουν ένα σωρό. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12 η ώρα τον καίνε μαζί με το "Χριστός Ανέστη". Η φλόγα του σωρού διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το ελληνικό κράτος έχει χαρακτηρίσει τη νησίδα Περιοχή Ιδιαίτερου Κάλλους που χρήζει ξεχωριστής προστασίας.


Κώστας - ΑΘΗΝΑ

October 5, 2008 at 8:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

Μη μου λέτε πως ξέρετε την Θύμαινα επειδή την είδατε στην τηλεόραση γιατί φίλοι μου είστε πολύ εκτός.

December 21, 2008 at 4:30 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει η Θύμαινα επειδή δν έχει καφετέρεις,μπαράκια,κλπ.Έχει όμως αυτό που έχουμε ανάγκη όλοι...την ησυχία μας!κ εκει την βρίσκω όποτε κλείνουν τα σχολεία.Δεν αλλάζω τη Θύμαινα με τίποτα...Έχει τα καλύτερα παιδιά(μαζί με εμένα)κ περνάμε καλά κ ας μην έχει αυτά που έχουν οι πόλεις,με αυτα τα λίγα που μπορεί να μας προσφέρει το νησί περνάμε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!

Από Σάμο...

January 7, 2009 at 9:33 PM  
Blogger DeilhGiaAntidrash said...

παιδιά, έχω πάει 2 φορές Θύμαινα με το αγόρι μου- έχει καταγωγή απο εκεί- κ αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: πανέμορφο νησί! όσον αφορά το φίλο μας που έγραψε το κείμενο, θέλω να πω πως είναι λίγο υπερβολικός όσον αφορά τις τιμές των παντοπωλείων κ της μεταφοράς απο Φούρνους στη Θύμαινα (εμείς πληρώσαμε 70 λεπτά). Όσον αφορά το μυστικό, όμως, πρέπει να ισχύει διότι κ εγώ κάτι άκουσα. Η μητέρα του αγοριού μου είναι απο κει κ έχει μεγαλώσει εκεί, η οποία και μου το επιβεβαίωσε. Βέβαια αυτό δε σημαίνει οτι είναι κατακριτέο για αυτό το νησί. Μη σπεύσετε να κατηγορήσετε τον γράφοντα αμέσως σα ν σας πρόσβαλε. Είναι ενα γεγονός (καλώς ή κακώς). Φυσικά σε τίποτα δεν αναιρεί τη φιλοξενία των ανθρώπων, την απλότητά τους ή την καλοήθειά τους. Και σαφώς παραμένει "ενας επίγειος παράδεισος".
Υ.Γ.1 όποιος ψάχνει διακοπούλες ήσυχες αλλά σε μαγευτικά τοπία, οφείλει να επισκεφτεί αυτό το πανέμορφο νησάκι- και να πάει για ψαροντούφεκο (εμείς από αυτό τρώγαμε μιά βδομάδα που μείναμε)
Υ.Γ.2 άντε να ρθει το καλοκαιράκι να ξαναπάω γιατί έχω βαρεθεί το κρύο και την Αθήνα...
Τα λέμε στην Κεραμειδού (τη λατρεύω...)

March 20, 2009 at 1:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ασε φίλε, για να πέρνουμε θέση για αυτό το νησάκι σημαίνει πως έχουμε πάει πολλές φορές. Το έχουμε περπατήσει από τις λεμονόπετρες έως τον Αι Νικολάκι και από την "φοκοσπηλιά" έως την Σελάδα. Για να είσαι τόσο αρνητικός όμως μπορούμε να καταλάβουμε από που εισαι..........!

March 27, 2009 at 12:02 AM  
Anonymous Anonymous said...

Έχοντας για πολλά χρόνια επαγγελματική και όχι μόνο επαφή με τους ανθρώπους τις Θύμαινας αλλά και τους Φουρνιώτες θα ήθελα να πω ότι βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό που λέγεται φιλόξενη σύγχρονη και μοντέρνα Ελλάδα..
Με λύπη μου θα πω ότι πολλά αν όχι όλα από τα λεγόμενα στο κείμενο του κρύβουν ακόμα πιότερες πικρότερες αλήθειες και δράματα …ναρκωτικά με θανάτους νέων παιδιών…παιδικές παρενοχλήσεις....αλκοολισμός κλπ
Δυστυχώς ως κοινωνία βρίσκονται αυτοί .. αλλά ακόμα περισσότερο οι Φουρνιώτες βυθισμένοι στο τέλμα του τίποτα και του μηδέν ….. και δυστυχώς σε ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα η ηθική και η οικογένεια έχει την δική της ερμηνεία……κρίμα αδέλφια Έλληνες τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται κουκουλώνοντας τα αυτό που για πολλά μα πάρα πολλά χρόνια μάθατε να κάνετε …ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ !

April 21, 2009 at 3:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Έχοντας για πολλά χρόνια επαγγελματική και όχι μόνο επαφή με τους ανθρώπους τις Θύμαινας αλλά και τους Φουρνιώτες θα ήθελα να πω ότι βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό που λέγεται φιλόξενη σύγχρονη και μοντέρνα Ελλάδα..
Με λύπη μου θα πω ότι πολλά αν όχι όλα από τα λεγόμενα στο κείμενο του κρύβουν ακόμα πιότερες πικρότερες αλήθειες και δράματα …ναρκωτικά με θανάτους νέων παιδιών…παιδικές παρενοχλήσεις....αλκοολισμός κλπ
Δυστυχώς ως κοινωνία βρίσκονται αυτοί .. αλλά ακόμα περισσότερο οι Φουρνιώτες βυθισμένοι στο τέλμα του τίποτα και του μηδέν ….. και δυστυχώς σε ολόκληρο το νησιωτικό σύμπλεγμα η ηθική και η οικογένεια έχει την δική της ερμηνεία……κρίμα αδέλφια Έλληνες τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται κουκουλώνοντας τα αυτό που για πολλά μα πάρα πολλά χρόνια μάθατε να κάνετε …ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ !

April 21, 2009 at 3:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Και αναρωτιέμαι ... είναι οι Φουρνοι όπως η Αθήνα? Τι κάνει η αστυνομία? Τα ναρκωτικά δίνουν και παίρνουν ... νέα παιδιά χάνονται και κανείς δεν κάνει τίποτα... ΓΙΑΤΙ?

Αυτό να βγείτε να καταγγείλετε και όχι το δήθεν τάχα κρυμμένο μυστικό... μια βόλτα στη Θύμαινα κ θα δείτε πως τιποτα δεν είναι κρυμμένο....

Καλό είναι να βουτάμε πρώτα τη γλώσσα μας στο μυαλό (όσο διαθέτει ο καθένας μας) πριν ξεστομίζουμε διαφορα... καλή η ελευθερία του λόγου αλλά πάντα υπάρχουν όρια...

Φιλόξενοι είναι όλοι οι Ελληνες ... όμως δεν πρέπει να μπερδεύουμε την φιλοξενία με τις έννοιες... συγχρονη και μοντέρνα Ελλάδα δεν είναι ναι... αλλα πως να είναι? Ποιος φρόντισε γι αυτο? Μήπως το κράτος? Νοιάστηκε κανείς γι αυτους? Παιδεία μπορεί να μην έχουν... έχουν ομως καρδιά ψυχή και φιλότιμο.
Αυτά!


ΥΓ. Γεια σου Θυμαινιώτισσα εκ της Σάμου.. φιλιά!

April 25, 2009 at 9:29 PM  
Anonymous Anonymous said...

Απο ολα αυτα που ηπες Mike η οπως σε λενε τελως παντων μπορει ευκολα να καταλαβει καποιος πως εχεις ζησει στην Θυμαινα για καποιο μεγαλο χρονικο διαστημα οπως επισις φαινεται και ποια περιοδος ηταν αυτη απο τις λεπτομερειες που εχεις παραθεσει στο κειμενο σου σχετικα με του κατοικους αλλα και το νησι. Το μονο μυστικο που υπαρχει και πλεον παυει να ειναι μυστικο ειναι το οτι εχεις σοβαρο ψυχολογικο προβλημα αλλιως δεν θα μπορουσες να γραψεις ολα αυτα τα αισχρα ψεμματα και ολες αυτες τις συκοφαντιες. Τα οποια προσωπικα σου προβληματα θα μπορουσες να τα ειχες λυσει με τους κατοικους που τα ειχες και οχι με το να γραψεις ενα ακρως ψευδες και συκοφαντικο κειμενο για αυτο το νησι.Οσο αφορα τους κατοικους ειναι ανθρωποι απολυτα φυσιολογικοι και οχι παραμορφωμενα τερατα με ενοχα μυστικα οπως θες να τους παρουσιασεις. Και μαθε και κατι πως οτι δινεις παιρνεις.

May 17, 2009 at 3:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

loipon filarako,den nomizeis pws einai ntroph na milas etsi gia autous tous an8rwpous pou se valane sto spiti tous,pou se taisane,pou sou anoi3ane thn kardia tous kai thn krevatokamara tous mhn sou pw...!toso kako sou kanane wste na spatalhseis arketo apo ton polutimo xrono sou kai na grapseis auto to keimeno?mou vghke h glwssa mexri na to diavasw,,,fainetai oti trws varia to vradu kai epeidh den sou kollaei upnos eipes na grapseis ena paramu8aki...kala ta pas me to grapsimo den lew, alla vre paidi mou mhn ta dhmosieuueis giati se vlepw na pineis kafe me thn efh 8wdh sto dafni kai na lete mazi gia 8aumata kai musthria.afou eisai morfwmenos an8rwpos giati ka8ese kai kathgoreis ta paidia me eidikes anagkes kai tous goneis tous?auta ta paidia den mporoun na sou apanthsoun alla ama mporousan den nomizw na epeftan sto epipedo sou. kakomoirh mou.makari na eixes tetoia dunamh tetoia psuxh kai tetoia 8elhsh oso exoun oi goneis autwn twn paidiwn.sou euxomai na mhn vre8eis se auth thn 8esh,kai na kaneis gera paidia,kai an ta kaneis na euxaristeis to 8eo ka8e mera pou einai gera... mhn nomizeis oti eixa thn ore3h na katsw na sou grafw k egw,alla efaga stis prin ligo kotopoulo kai varustomaxiasa...den eixa upno.ama sou er8ei kamia istorioula sto mualo 3anagrapse mas,mhn mas 3exaseis...a kai ela mia voltoula apo thn 8umaina,8a se perimenoume me anoixtes agkales,,,kai oxi mono!

May 20, 2009 at 12:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΘΕΛΩ
ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΘΥΜΑΙΝΑ...
ΤΩΡΑ!!!!

June 20, 2009 at 4:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ti 8imena kai kourafexala A RE Fournoi me to steki tou SKEVOU ...to kaliterw PRAMA... sto Aigeo eki 8a ma8ete apo pou na to psonisete...xaxaxaxa :)

August 15, 2009 at 3:20 AM  
Anonymous apsara said...

Απλά χαλαρώστε και κρατήστε στη σκέψη σας τα δύο όμορφα αυτά νησιά χωρίς τις κακίες και τα κουτσομπολιά από τα οποία προφανώς τρέφεστε και το γουστάρετε!!!
Όλγα

September 15, 2009 at 5:05 PM  
Anonymous Anonymous said...

ΧΑΛΑΡΑ.....:) ΧΑΛΑΡΑ...Να ξέρεται υπάρχει καβάτζα για όλο τον χρόνο και το χειμώνα πέφτουν και οι τιμές σε όλα τα πράματα ..... ;)

October 30, 2009 at 3:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

mike ama 8elhseis pote na ma8eis pragmatika gia thn 8ymaina rota emena ekh geni8ika kai megalosa kai eimai perifanos giauto kai na xereis ena pragma oti gia olla afta pou eipais mia mera 8a kri8eis oxi apo eemas alla apo kapion pio psila apo emas

November 20, 2009 at 1:30 PM  
Anonymous Anonymous said...

ΘΥΜΑΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!!
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΤΗΝ ΘΥΜΑΙΝΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ ΤΗΝ ΣΚΕΥΤΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ

December 21, 2009 at 1:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Η ΘΥΜΑΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ !!! ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ... ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΥΤΕΙ ΧΑΝΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ... ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕΜΑΙ ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΠΟ ΘΥΜΑΙΝΑ

December 21, 2009 at 5:08 PM  
Anonymous Anonymous said...

Πάμε Θύμαινα!καλά να περάσουμε!οσοι δεν μπορείτε να έρθετε δεν πειράζει...καλά χριστούγεννα να έχετε!!!:-)

December 22, 2009 at 8:54 PM  
Anonymous Anonymous said...

kavatza exi gini gia protoxroni stin thimena ? i pali stou Skevou tha katalixoume na psonisoume ?

December 28, 2009 at 5:04 AM  
Anonymous Anonymous said...

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ,ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ.
ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ, ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΕΝ - ΑΛΛΙΩΣΗ ΣΤΟ DNA- ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΥΦΛΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΙΣΜΟ. Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΟΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΕΑ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ. ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ, ΔΕΝ ΣΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΙΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΗ.
ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΤΗ ΘΥΜΑΙΝΑ, ΘΑ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ, ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.
ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ", ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΡΑΒΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.
ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΘΥΜΑΙΝΙΩΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΜΕΡΗ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΧΡΕΩΝΟΥΝ 70-90 ΕΥΡΩ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΥΜΑΙΝΙΩΤΕΣ
ΑΜΑΛΙΑ

May 17, 2010 at 5:26 PM  
Anonymous ΤΗΕ POWER OF DREAMS said...

ΤΑ ΘΥΜΑΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΣΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΟΥΓΚΛΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ,Η ΔΙΑΔΡΟΜΙ ΦΟΥΡΝΟΙ-ΘΥΜΑΙΝΑ ΔΕ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ,ΤΟ ΠΟΛΥ 10€ ΠΗΓΕΝΕ ΕΛΑ!ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΘΥΜΑΙΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΟΙ ΚΑΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΔΕ ΚΡΥΒΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.ΔΡΟΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΗΓΑ ΔΕ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ.ΕΜΕΙΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΩ, ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ.

August 19, 2011 at 1:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι όμορφο το νησί, διότι δεν έχω πάει αλλά το μυστικό σίγουρα υπάρχει. Δεν πρόκειται για κάτι εξωπραγματικό ούτε για επιστημονική φαντασία και μύθους. Στο νησί γίνονται αιμομιξίες οι οποίες οδηγούν σε γεννήσεις παιδιών με ανωμαλίες (σύνδρομο Κοέν πιο συχνά). Τυγχάνει να το γνωρίζω γιατί είμαι εργοθεραπεύτρια και έχω έρθει σε επαφή με οικογένειες από Ικαρία και Θύμαινα με παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Όλοι το γνωρίζουν και όλοι το αρνούνται όμως.

March 27, 2013 at 6:48 PM  
Blogger NOΡΑ said...

This comment has been removed by the author.

October 7, 2014 at 1:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

Το πιο σιχαμένο νησί όπου έχουν γίνει όλοι ένα τεράστιο κρεβάτι και το θεωρούν φυσιολογικότατο αυτό που κάνουν,όταν το στηρίζουν μιλώντας σα να κάνουν κάτι το φυσιολογικό.

October 7, 2014 at 1:59 PM  
Blogger NOΡΑ said...

This comment has been removed by the author.

October 24, 2014 at 3:14 PM  
Anonymous Anonymous said...

Επισκέφθηκα την Θύμαινα πρώτη και τελευταία φορά το 1987. Τα όσα αναφέρει ο γράφων ταυτίζονται απόλυτα με την δική μου εικόνα από το νησί. Ακόμα και αν έχουν περάσει σχεδόν 30 χρόνια από τότε, οι εικόνες έχουν μείνει ανεξίτηλες και πάντα αναρωτιόμουν πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να μένει χωρίς παρέμβαση από υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

February 22, 2015 at 2:16 AM  
Anonymous Anonymous said...

Καλησπέρα, γνωρίζει κανεις αν υπάρχουν ενοικιαζομενα καταλύματα στη Θυμαινα;

May 13, 2015 at 6:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Καλησπέρα σας, διάβασα το κείμενο καθώς και τις απαντήσεις όλων. Η καταγωγή της μητέρας μου είναι από την Θύμαινα και θα ήθελα να σας πω μερικά πράγματα.
Η Θύμαινα είναι ένα μικρό γραφικό νησί με λιγοστούς κατοίκους και όχι πολλές ανέσεις. Έχει δρόμους που σε οδηγούν στις γύρω παραλίες και πολλά περισσότερα από 500 σκαλοπάτια. Έχει 2 καφενεία και μια μεγάλη καντίνα στην παραλία. Ενοικιαζόμενα δωμάτια όλο τον χρόνο και ανθρώπους έτοιμους να σε εξυπηρετήσουν. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει γιατρό πράγμα που καθιστά την ζωή εκεί άκρως επικίνδυνη δεδομένων των καιρικών συνθηκών, όμως οι Θυμαινιώτες είναι ακόμα εκεί και δεν έχουν αφήσει τον νησί στο έλεος των τούρκων. Όποιος πει ότι πήγε στον νησί και του συμπεριφέρθηκαν άσχημα λέει απλά ψέματα. Όσο για το "μυστικό" που γράφετε δεν υπάρχει λέγεται σύνδρομο κοεν (cohen syndrome) και το μόνο πράγμα που οι επιστήμονες ερευνούν είναι πως από την Φιλανδία έφτασε στο σύμπλεγμα των Φούρνων. Με εκτίμηση Αμαλία Γιαννακοπούλου

November 3, 2015 at 11:25 PM  

Post a Comment

<< Home