Name:
Location: Αθήνα, Greece

Αναζήτησα το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου (όπως εγώ το φαντάζομαι) και το βρήκα στο blog! So simple! Αυτά! Δεν χρειάζονται περισσότερα...

Monday, September 17, 2007

Εκλογές ήταν και πέρασαν

Εκλογές ήταν και πέρασαν. Και ο καθένας πήρε το μάθημα του. Μετά από μια δύσκολη προεκλογική περίοδο που κράτησε μόνο ένα μήνα και λίγες μέρες, μετά την χειρότερη τραγωδία στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει σ’ αυτή τη χώρα για την επόμενη τετραετία.
Και τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Η νίκη της ΝΔ είναι μια καθαρή μεν νίκη, που δείχνει όμως την φθορά της (λόγω των διάφορων σκανδάλων) αλλά δείχνει εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια καθαρή ήττα, γεγονός που δείχνει πως δεν κατάφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ, να καρπωθεί έστω και το ελάχιστο του σφάλματός της και βρίσκει ως βασικό αίτιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα αριστερά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥ.ΡΙΖ.Α) αύξησαν τα ποσοστά τους, αφενός γιατί δεν βρίσκουν το στήριγμα στο ΠΑΣΟΚ που θα ήθελαν ως κατηγορώ στη ΝΔ, και αφετέρου διαμαρτυρόμενοι στα δύο μεγάλα κόμματα που μοιάζουν το ένα στο άλλο. Τέλος, ο ΛΑΟΣ, μπόρα είναι θα περάσει, μόδα των καιρών που συντηρείται από το προσωπείο της κοινωνίας που είναι χριστιανική και καθαρά εθνικιστική.
Ας είμαστε για μια φορά ειλικρινείς…
Στην ουσία, αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα περίμεναν όλοι. Σε καμία περίπτωση δεν περίμεναν να κριθεί από τις πυρκαγιές ή από το σκάνδαλο των ομολόγων. Γιατί ξέρουν πως κανείς δεν καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου είτε στις πυρκαγιές της Πεντέλης. Γιατί ξέρουν όλοι πως οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα της αδιαφορίας όλων των Ελλήνων που προτίμησαν την πρόσληψη στο δημόσιο παρά την πρόληψη για την προστασία των δασών.
Ούτε το άρθρο 16 και η αναθεώρηση του κρίνει ένα αποτέλεσμα. Γιατί ξέρουν όλοι πως όποιο κόμμα και να βγει θα περάσει η αναθεώρηση. Γιατί το λένε τα «συμφέροντα», γιατί το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και κυρίως γιατί πολλοί εξ αυτών που τάσσονται υπέρ, είναι αυτοί που «βολεύτηκαν» πίσω από τα δημόσια πανεπιστήμια χωρίς κανένα έλεγχο. Και γιατί δυστυχώς όλοι «καταστρέψαμε» την δωρεάν δημόσια παιδεία και προ του τέλους αποφασίσαμε πως πρέπει να την στηρίξουμε.
Γιατί εν τέλει, σ’ αυτή τη χώρα ζούμε. Σ’ αυτή που ξέρει να αρέσκεται στο βόλεμα των δικών μας και βλέπουμε, που έμαθε να ζει για το δικό του και σταμάτησε να νοιάζεται γι’ αυτόν που ζει δίπλα του. Δεν ξέρω αν το εκλογικό αποτέλεσμα ικανοποιεί πολιτικά κάποιον. Ούτε καν αν δίνει κάπου μηνύματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως ήταν εκλογές και πέρασαν και ο καθένας θα περάσει στην καθημερινότητα, στον άρτον τον επιούσιον….

0 Comments:

Post a Comment

<< Home